Tampere kokeilee ikäihmisten osavuorokautista perhehoitoa

Tampereen kaupunki lisää vaihtoehtoja ikäihmisten perhehoidon järjestämiseen, kun palveluvalikoimaan tulee mukaan osavuorokautinen perhehoito. Asiasta päätti ikäihmisten palveluiden lautakunta 21.11.2012.

Ikäihmisten perhehoidon kokeilu alkoi Tampereella tänä syksynä ja kestää ensi vuoden loppuun. Tällä hetkellä on menossa perhehoitajavalmennus, johon osallistuu kahdeksan henkilöä. Kaikkien perhehoitajaksi haluavien on ensin käytävä tämä kaupungin järjestämä valmennus, ennen kuin he voivat solmia toimeksiantosopimuksen ikäihmisen hoidosta kaupungin kanssa.

– Peruslähtökohtana on, että kunta hyväksyy aina perhehoitajan ja perhehoitokodin vanhusten hoitopaikaksi, toteaa projektipäällikkö Laura Selin-Hannola Tampereen kaupungin tilaajayksiköstä.

Hän toivoo, että mahdollisimman moni valmennuksen käyneistä ryhtyy perhehoitajaksi.

Pitkäaikaisille perhehoitajille maksetaan kokeilun aikana yhden henkilön hoitamisesta 1 100 euron palkkio ja 700 euron kulukorvaus kuukaudessa. Hoitajalle kuuluu kolme vapaapäivää kuukaudessa. Lyhytaikaisesta perhehoidosta maksetaan pilotin aikana 50 euroa ja kulukorvausta 25 euroa päivältä.

Osavuorokautisesta hoidosta korvataan hoitajalle asukasta kohden 40 euroa kerralta ja lisäksi 20 euron kulukorvaus. Asiakasmaksu on 15,10 euroa. Osavuorokautinen perhehoito tarjoaa asiakkaalle päiväruokailun, kahvin ja virikkeitä kello 8-15 tai muuna seitsemän tunnin jaksona päivässä. Yöpalvelu sisältää yöpymisen sekä ilta- ja aamupalan.

Perhehoidossa ikäihminen asuu korvausta vastaan toisen henkilön kotona joko kokonaan tai lyhyempiä ajanjaksoja esimerkiksi omaishoitajan vapaan aikana. Perhehoito soveltuu erityisesti henkilölle, jolla on alkava muistisairaus ja joka tuntee omassa kodissaan olonsa yksinäiseksi ja turvattomaksi. Hänen soveltuvuuttaan perhehoitoon arvioi joko kotihoidon tai omaishoidon tukitoimiston asiakasohjaaja.

Kommentti artikkeliin “Tampere kokeilee ikäihmisten osavuorokautista perhehoitoa”
  1. avatar Mirkku sanoo:

    Huutolaishommaa nykymailman malliin. Jotakin hyvääkin tässä on mutta siltikin vistottaa. Miksi pitäisi esim. muuttaa omasta kotonta pois vieraisiin oloihin kun koko ajan kieutaan että ikäimmeisten tulee saada asua kotonaan mahdollisimman pitkääm. Eikö palvelun pidä mennä seniorin luokse. Tietysti on niitäkin jotka haluavat muuttaa muualle, mutta onko asiaa tutkittu sen paremmin miltään kantilta?

PIRKANMAAN SANOMAT

Pirkanmaan Sanomat kuuluu Pirkanmaan Lehtitalo -konserniin. Konserni julkaisee kahta kaupunkilehteä ja neljää paikallislehteä. Konserniin kuuluu myös kaupunkitelevisio Wave 100. Lisäksi yhtiö on osakkaana Pirkanmaalla ja Satakunnassa kuuluvassa Sun Radiossa.
css.php