Rakkauslukkojen sulattajat kertovat teoksensa lähtökohdista

One Love -taiteilijaryhmä poisti kesäkuun alussa Tampereen Patosillalta suuren osan lemmenlukkoja, sulatti ne yhdeksi kuutioksi ja asetti teoksen esille Pirkanmaan 5. Triennaaliin TR1 Taidehalliin. Tempaus on herättänyt monissa mielipahaa. Nyt taiteilijat haluavat kertoa teoksensa lähtökohdista omilla nimillään.

One Love -ryhmä. Kuva: Tampereen taidemuseo

One Love -ryhmän taiteilijat Kaija Papu ja Antti Pussinen avaavat teoksen ajatusta seuraavasti:

– Installaation lähtökohtana oli ihmetys lukosta rakkauden symbolina. Mielestämme rakkauden ei kuulu kahlita vaan vapauttaa. Halusimme muovata lukkometallista veistoksen, joka symbolisoi rakkautta yhdistävänä voimana. Ulkoasultaan rosoinen ja paikoitellen kiiltävä veistos kuvaa mielestämme rakkautta hyvin. Joskus rujokin rakkaus on vahva ja kestävä. Halusimme yhdistää lukot ja näin osoittaa kuinka ne ovat yhdessä voimakkaampia ja kestävämpiä kuin yksin. Muistot ovat immateriaalisia ja niitä ei voi kukaan ottaa toiselta pois. Lukon muodonmuutos ei poista muistoa lukon kiinnittämisestä tai siihen liittyvästä suhteesta.

– Olemme kiinnostuneita julkisesta tilasta ja siihen liittyvistä konflikteista. Siitä lähtien, kun lukkoja ilmestyi ne jakoivat kaupunkilaisten mielipiteet kahtia. Toiset pitivät niistä ja toiset olivat niistä närkästyneitä. Tarkoituksenamme ei ollut väheksyä tai loukata kenenkään rakkautta. Tämän takia olemme yllättyneitä tapauksen herättämän rakkaus- ja taidekeskustelun vihamielisyydestä. Pahoittelemme, jos joku lukkonsa laittanut henkilö on loukkaantunut teoksesta. Toivomme, että yhteisöllinen lukkoteos jatkaa vielä elämäänsä.

– Tekijä ottaa aina riskin, kun tekee teoksen julkiseen tilaan luvatta. Silloin ei voi tietää mitä omalle teokselle tapahtuu. Se voidaan poistaa, sitä voidaan muokata tai se voi kohdata ilkivaltaa. Lukkojen laittajat ovat ottaneet tämän riskin tietoisesti kun eivät ole hakeneet kiinnittämiselle kaupungin lupaa.

– Toivoimme teoksen myös avaavan keskustelua taiteesta. Olivatko kaiteessa olevat lukot taidetta? Entä ovatko lukot nyt enemmän tai vähemmän taidetta kun ne ovat museossa? Olisiko ollut parempi, että kaupunki olisi vienyt lukot romumetalliksi kuin että niistä tehtiin taidetta?

– Nimettömyydellä on ollut tarkoitus keskittää huomio tekoon, teokseen ja lukkoihin ilmiönä. Taiteilijoiden anonyymiys viittasi lukkojen laittajien anonymiteettiin. Nyt kun osa lukkojen laittajista on tullut esiin omilla nimillään, halusimme tehdä samoin.

– Haluamme myös oikaista joitakin julkisuudessa esillä olleita väitteitä. Kaikki poistamamme lukot sulatettiin teokseen. Teoksella ei ole tavoiteltu taloudellista hyötyä, eikä sen työstämiseen myöskään ole haettu eikä saatu apurahaa. Mediakeskustelussa on puhuttu lukkojen varastamisesta. Varkaudeksi tai teoksen rikolliseksi määritteleminen on oikeuslaitoksen tehtävä.

4 kommenttia artikkeliin “Rakkauslukkojen sulattajat kertovat teoksensa lähtökohdista”
 1. avatar me sanoo:

  Taiteilijat sanovat: ”Installaation lähtökohtana oli ihmetys lukosta rakkauden symbolina. Mielestämme rakkauden ei kuulu kahlita vaan vapauttaa.”

  Millä tavalla timakka yhteen sulatettu möykky on symbolina kahlitsemattomampi ja vapaampi kuin lukko, jonka taiteilijat ovat pystyneet oikeinkin kevystei vapauttamaan?

 2. avatar Ei tippaakaan ymmärrystä sanoo:

  En ymmärrä lainkaan sitä, että viedään lukko, jonka jotkut ovat kenties teettäneetkin ja halunneet laittaa aitaan muistoksi ja rakkauden symboliksi. Mahtaa tuntua kurjalta, jos tulee vaikka varta vasten hääpäivänä poikkeamaan lukkoa katsomaan eikä sitä enää ole. Typerä temppu noilta ”taiteilijoilta”.

 3. avatar Silmä silmästä sanoo:

  Taiteen nimissä tehdään kans kaikenlaisia paskamaisia temppuja. Tälle tempaukselle ei tipu kyllä yhtään ymmärrystä. Sakot tollasille idiooteille pitäis antaa ja laittaa tyypit ostaan uudet lukot ne menettäneille. Vaikka eihän se korvaa menetettyä tunnearvoa. Oikeus ja kohtuus olisi, että kyseiset ”taiteilijat” joutuisivat itse menettämään jotain omasta tunnearvoa sisältävästä omaisuudesta.

 4. avatar Tr sanoo:

  Paskaa! Lukot takasin

PIRKANMAAN SANOMAT

Pirkanmaan Sanomat kuuluu Pirkanmaan Lehtitalo -konserniin. Konserni julkaisee kahta kaupunkilehteä ja neljää paikallislehteä. Konserniin kuuluu myös kaupunkitelevisio Wave 100. Lisäksi yhtiö on osakkaana Pirkanmaalla ja Satakunnassa kuuluvassa Sun Radiossa.
css.php