TET:läisen nettikolumni: Vain yksi pieni tunteeton eläin

Olet varmasti joskus lukenut, tai edes kuullut eläinrääkkäystapauksista. Mitä mieltä olet niistä? Onko parempi että eläintä satutetaan jatkuvasti, kuin että joku ihminen joutuisi kärsimään hetken?

Joskus linnuilta on revitty höyheniä irti, joskus kissoilta ajeltu karvat pois ja joskus taas koirilta leikattu hännät irti.
Joskus olet saattanut nähdäkin eläimen joka on joutunut eläinrääkkäyksen kohteeksi. Ehkä olet vielä yrittänyt pelastaa itse eläintä tai vienyt sen eläinlääkäriin, mutta se ei ole kaikesta huolimatta enää selvinnyt.
En usko olevani läheskään ainut ihminen joka vastustaa eläinrääkkäystä. En ymmärrä mitä mielihyvää eläinrääkkääjät saavat pienen eläimen vahingoittamisesta.

Eläimellä ei oikeastaan ole paljoakaan mahdollisuuksia puolustautua. Lähes aina ihminen on eläintä voimakkaampi ja voi saada eläimelle paljon enemmän pahaa aikaan kuin eläin ihmiselle.
Mielestäni olisi parempi aiheuttaa ihmiselle jotain pahaa, eikä eläimelle. Kumpikaan vaihtoehto ei tietenkään olisi hyvä, mutta ihminen pystyy lopulta kuitenkin puolustautumaan paremmin toista ihmistä vastaan toisinkuin pieni eläin.
Eläinrääkkäykseksi lasketaan käytännössä myös eläimen hoitamatta jättäminen.
Mitä ideaa on ottaa lemmikki itselleen, jos ei aio hoitaa sitä? Ehkä joku tuttusi tai ehkä sinä itse olet ottanut vain hetken mielenjohteesta lemmikin, ja tajunnut hetken päästä ettet jaksa huolehtia siitä. Hyvässä tapauksessa lemmikkieläin koetetaan myydä tai antaa jollekin muulle, mutta huonossa tapauksessa lemmikki jätetään heitteille.
Ehkä eläin heitetään ulos keskellä talvea, tai ei anneta sille ruokaa. Kenties eläin jätetään vain huomioimatta. Joissain tapauksissa eläin saatetaan viedä jopa lopetettavaksi ilman kunnon syytä.

Eläinrääkkäykseksi luetaan myös kaikki eläinkokeet. Osa meikkifirmoista testaa vieläkin meikkinsä, puhdistustuotteensa yms. eläimillä. Mitä järkeä on testata kosmetiikkaa eläimille? Eläinten iho on kuitenkin paljon erilaisempi kuin ihmisten, joten ei tiedetä varmasti miten ihmisten iho lopulta reagoi kosmetiikka-aineisiin.
Voit vain kuvitella kuinka paljon eläimet kärsivät eläinkokeissa. Jos itselläsi menee tippa shampoota silmään suihkussa, huuhtelet sen heti pois. Silti silmääsi saattaa kirvellä jonkin aikaa. Ajattele sitten taas niitä eläimiä joille tuota shampoota on testattu. Ne eivät ole voineet mennä huuhtelemaan heti silmäänsä, vaan ovat joutuneet kärsimään. Aikakin jonka eläimet joutuvat kärsimään shampoo silmässä on varmasti paljon pidempi kuin ihmisillä. Suuri osa eläimistä kuolee eläinkokeissa. Monet eivät tunnu välittävän siitäkään. Mitäpä väliä jollakin yhdellä eläimellä olisi?
Uskon muutenkin eläimien kärsivän paljon enemmän kuin ihmisten tällaisista asioista. Vaikka jotkut ihmiset väittävätkin, ettei eläimillä olisi tunteita, ovat he väärässä. Eläimet eivät vain voi ilmaista helposti tunteitaan meille niin että me ymmärtäisimme. Eläimet eivät voi sanoa kun heihin sattuu ja pyytää lopettamaan. Ihmiset pystyvät sen sijaan tähän kaikkeen paljon helpommin jos vain haluavat.
Sanokaamme siis ei eläinkokeille, ja lopettakaamme eläinrääkkäys!

– Pauliina Baltzar

 

Kommentti artikkeliin “TET:läisen nettikolumni: Vain yksi pieni tunteeton eläin”
  1. avatar Olikohan puuhasi fiksuja sanoo:

    sä et koskaan arvaa kuka olen…etkä tule koskaan tietämäänkään…mutta jos me joskus tapaamme vielä…me tosiaan tapaamme ja haluan jutella sinulle

PIRKANMAAN SANOMAT

Pirkanmaan Sanomat kuuluu Pirkanmaan Lehtitalo -konserniin. Konserni julkaisee kahta kaupunkilehteä ja neljää paikallislehteä. Konserniin kuuluu myös kaupunkitelevisio Wave 100. Lisäksi yhtiö on osakkaana Pirkanmaalla ja Satakunnassa kuuluvassa Sun Radiossa.
css.php